Tonfisk à la greque
Under höst och vinter är det högsäsong för tonfiskfiske i Medelhavet. Fisken kan vara allt ifrån blåskimrande till silvermetallic och svart i färgen. Smaken kan nog upplevas som lite köttig (men är himmelsk i jämförelse med vissa av burkarnas gråa gegga). Dessa tonfiskar kallas palamida i Grekland och i Spanien och Portugal tror jag de kallas bonnito.
Det var just en sådan fisk jag lagade till häromdagen. I Grekland gör man den oftast i ugnen med skivad potatis, lök och tomat. Lagerblad och persilja är de viktigaste kryddorna. Tricket är att skiva potatisen och löken så pass tunnt att de blir klara när fisken är klar, det tar ungefär 20 minuter, annars är risken stor att fisken blir lite torr. Detta hände mig.
Det var just en sådan fisk jag lagade till häromdagen. I Grekland gör man den oftast i ugnen med skivad potatis, lök och tomat. Lagerblad och persilja är de viktigaste kryddorna. Tricket är att skiva potatisen och löken så pass tunnt att de blir klara när fisken är klar, det tar ungefär 20 minuter, annars är risken stor att fisken blir lite torr. Detta hände mig.
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home