Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

lördag, januari 15, 2005

Linser, tomatsås, skaldjur

Ovanstående är en ganska oslagbar kombination. Linserna bör vara röda och små, runda - kanske de där Zeta-varianterna som finns färdigkokta på burk. Risentas Röda linser funkar sådär, blir lätt lite grötiga när de kokas. Linsernas viktigaste uppgift i den här rätten är tuggmotsånd och nötighet. Jag återkommer till linser och dess kokning en annan postning.

Alora!

Tomatsås görs bäst med mycket tid och omsorg. Till två personer:
1/2 gul lök, hackas fint och svettas blank och glasig i olivolja
2 vitlöksklyftor, hackas fint och får mjukna med löken
Häll i
1 burk skalade tomater - som mixats slät med stavmixer

Låt koka utan lock i 20-40 minuter. Rör om då och då. Såsen ska skikta sig i en slags crema som du rör ner i tomatsåsen.

Montera på följande sätt:
blanda ner (färska/tinade) skaldjur i tomatsåsen, varmhåll (inte koka) tills de är klara (ca 2 minuter)
lägg upp rykande varm pasta med nedblandade (försiktig!) linser, häll tomatsåsen uppå.

Om du dubblerar eller kvadruplerar (som jag gjorde igår) så måste du se till att ha en vidare kastrull än duo-receptet.