Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

måndag, februari 07, 2005

Bra bjudbröd

Det som ofta gör en bra matupplevelse bättre är detaljerna. Det kan vara allt från porslinet till vinet. Som halvgrek vet jag hur viktigt brödet är för en måltid något som alltfler börjar upptäcka och utbudet av olika sorters bröd i en vanlig matbutik är inte längre så pjåkigt. Däremot är det roligare, godare och billigare att baka sitt eget bröd än att hala fram en för dåligt gräddad bagge. Nu till receptet på världens enkalste focaccia.

25 g jäst
3 dl lättmjölk
1 tsk salt
2 msk olivolja
5-7 dl vetemjöl (400-430 g)

Finfördela jästen i en bunke. Ljumma mjölken (fingervarmt). Häll över jästen, rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg. Jäs under duk i ca 40 minuter.

Smörj en ugnsform med olivolja. Arbeta ihop degen i bunken och häll ner den direkt i långpannan. Tryck ut den och se till att den täcker hela långpannan. Jäs degen än en gång under duk i 35 minuter.

Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

Nu är det dags för finputsningen. Tryck ner fingertopparna i den jästa degen på ett flertal ställen. Jäs i ytterligare 5 minuter, denna gång utan duk. Pensla degen med en god olivolja och strö på lite grövre salt och någon/några örtkryddor.

Grädda på andra falsen nerifrån 20-25 minuter.

Brödet bör ätas samma dag.

Gott till bland annat trantkantarellsrisotto och grekisk linssoppa.