Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

måndag, september 03, 2007

Doften av svenska äpplen (Elegi)

Varje år samma visa. Jag köper en påse Alice och innan jag hunnit bita första tuggan stiger doften av färskt, svenskt sol-dopat äpple mot min näsa.

Det doftar lika komplext som kräftsmöret smakar.

Svenska äpplen är den renaste formen av njutning.

Även andra svenska äpplen än Alice duger: Discovery. Åkerö. Mina föräldrars Transparent blanche med sina krispiga, sockerkristalliserade fläckar. Katja. Och där jag växte upp utanför Uppsala har vi ett knotigt vinteräppelträd, på jul står äppelkorgen i laggårn fylld av kalla äpplen med breda, djupa smaker (jag vet inte vad arten heter).

Sedan blir det tyroler-äpplen resten av året. Först smakar de inget i jämförelse. Sedan börjar jag glömma de svenska äpplena. Äter tyroleräpplen och vaxade italienskor med aptit. När nektarinsäsongen startar slutar jag med äpplen helt.

Tills nu. Jag lyfter äpplet mot munnen. Doften av svenskt äpple, mina barndoms höstar och ärvd arom når min näsa.

2 Comments:

Blogger Janek said...

Hej,

jag heter Janek Magnusson och har startat upp en sökmotor som snabbt hittar direktlänkar till recept. Om du är nyfiken så kan du prova att söka efter recept här: http://www.receptsok.se. Undrar om du skulle vara intresserad av ett länkbyte mellan min och din sida? Låter det intressant så maila mig på info at receptsok.se!

Hälsningar
Janek

1:05 em  
Blogger Kinna said...

Åh, jag kan bara instämma i din lovsång till det svenska äpplet. Njuter mer och mer för varje år av doft, smak och att så sätta tänderna i den och känna sötma och saft mot tungan. Mmmm!

10:28 fm  

Skicka en kommentar

<< Home