Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

onsdag, januari 23, 2008

Strömmingslåda, recept

Det här klassikern hamnar ofta på vårt bord av två skäl: 1) jag är en ekologisk snåljåp och strömming är billigast och mest reko; 2) den går snabbt och görs i ett stycke – inte sällan förbereder jag allt, joggar en runda och ställer vid hemkomst in den i ugnen medan jag duschar.

Olles strömmingslåda (2 portioner)
10-14 strömmingfiléer
minst 4 kokta potatisar
4 ansjovisar, gärna spad
1,5 dl gräddmjölk (hälftenhälften)
0,5 dl ströbröd
dill – jag har Findus i frysen
salt och peppar
en ganska trång form, 10x10 cm, typ

Potatisen kokas alltså.

Sätt ugnen på 200 grader. Potatisen skivas. Formen smöras och potatisen läggs i botten i ett stökigt lager. Ställ fileerna med ryggen upp. Mosa ansjovisen med spadet och grädden. Blanda i dill, salt och peppar. Häll detta över fisken och strö ströbrödet. Grädda i 20 minuter, kanske mer. Servera med hårt bröd och öl.

Etiketter: , , , , ,

1 Comments:

Blogger Kinna Jonsson said...

Strömming är ju supergott och din låda låter ju helt delikat!

9:40 fm  

Skicka en kommentar

<< Home