Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

måndag, oktober 23, 2006

You're the one for me, chicken

Efter en del excesser i form av frukost- och lunchbufféer och restaurangmat i allmänhet under tre dagar var det dags för vardagsmat igen. Det blev en ljummen sallad på diverse rotsaker, purjo och paprika och till det lagerbladskokt kyckling. Jag äter kyckling ofta. Snabbt och enkelt att tillaga. Bra singelmat för att säga det rakt ut. Receptet är enkelt och utbytbart. Kycklingfilé blir förvånansvärt godare att koka än att steka - och nyttigare.

Singelkyckling

1 kycklingfilé
2 lagerblad
persiljestjälkar
salt
hel svartpeppar
2 stora klyftor krossad vitlök
100 g potatis
½ palsternacka
1 morot
5 cm purjo
½ liten paprika
persilja
rapsolja
pumpakärneolja

Koka upp vatten, salt, hel peppar, lagerblad, persiljestjälkar och vitlök. Lägg i kycklingfilén. Låt koka upp. Skumma av. Koka i ca 15-20 minuter. Under tiden: Skala rotsaker. Skär potatis och palsternacka i lika stora bitar. Julienna purjo, paprika och morot. När kycklingen är klar, ta upp och håll varm. Koka potatisen och palsternackan i spadet. De ska gärna vara al dente. Värm lite rapsolja i en panna. Fiska upp vitlöken ur kycklingspadet och mosa ner i oljan (passa så att det inte bränns!). Stek hastigt på purjo, morot och paprika. Vänd ner de kokta rotsakerna, lite av kokspadet och en handfull hackad persilja. Smaka av med mer salt och peppar. Skiva kycklingfilén och avsluta med att droppa lite pumpakärneolja över kycklingen. Äts helst framför TV:n!