Havre och kardemumma-bröd
Ett bröd under utveckling - testa att öka kryddmängderna för mer distinktiva smaker. Det här är ett bröd som smakar bättre som smörgåsbröd (gärna rostat med marmelad) snarare än till mat.
Börja med att rosta havregryn i panna, ca 5 dl. Svalna av. Kör i mixer till en mjölig konsistens.
1/2 pkt jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1/2 tsk kardemumma (nymald)
1 tsk kummin (nymald)
1/2 msk salt
1 msk olja (raps-/solros)
Blanda havregryn med ca 1 liter mjöl. Arbeta!
Låt jäsa en timme, häll över i brödform, mjöla med t ex polenta på toppen, skär en skåra, sätt ugnen på 175 grader.
Efterjäs i bara 15 min: grädda av i en timme.
Börja med att rosta havregryn i panna, ca 5 dl. Svalna av. Kör i mixer till en mjölig konsistens.
1/2 pkt jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1/2 tsk kardemumma (nymald)
1 tsk kummin (nymald)
1/2 msk salt
1 msk olja (raps-/solros)
Blanda havregryn med ca 1 liter mjöl. Arbeta!
Låt jäsa en timme, häll över i brödform, mjöla med t ex polenta på toppen, skär en skåra, sätt ugnen på 175 grader.
Efterjäs i bara 15 min: grädda av i en timme.
3 Comments:
Visst är det gott att rosta! Har inte provat ditt recept men det påminner om ett av mina favoritbröd.
Förslag: Halvera jästmängden. Fördubbla jästiden eller kalljäs i kyl över natten så tittar havresmaken fram ännu mer.
Tycker att kummin och kardemumma slår ihjäl havresmaken lite. Prova med lite (rostade!) anisfrön istället. Eller kanske korianderfrön.
Ah, deus ex machina – ska genast testa dina tips!
Jättegott, speciellt med hemgjord jordgubbsmarmelad! Fast lite svårt att skära, och jag kör nog längre andrajäsning (hade hälften grahamsmjöl i vetemjölet) nästa gång.
Skicka en kommentar
<< Home