Gigantes
En av de mer klassiska grekiska anrättningarna är gigantes, stora vita bönor i mustig tomatsås med mängder av hackad persilja. På restaurang serveras de främst som en sidorätt eller meze men funkar minst lika bra som huvudrätt. Gigantes kan man antingen koka i gryta på spisen eller ugnsbaka. Det senare tar längre tid men ger också en fylligare smak.
Gigantes
400 g torkade stora vita bönor (elefantbönor)
2 stora gula lökar
4 rejäla klyftor vitlök
3 morötter
olivolja
2 burkar hela tomater
4-6 dl vatten
2 stora lagerblad
1,5 dl hackad bladpersilja (spara stjälkarna)
salt, peppar, socker
Skölj bönorna i kallt vatten och blötlägg dem i dubbel mängd vatten ca 10 timmar. Skala och skiva löken, fräs den i olja utan att den tar färg. Skiva vitlöken och slanta morötterna. Låt vitlöken steka med löken i ett par minuter. Morötterna sparar du till senare. Ha i bönorna, tomaterna, lagerbladen, persiljestjälkarna och den mindre mängden med vatten i grytan. Salta, peppra och sockra. Koka upp ordentligt och låt sedan puttra i ca 1 timme. Ha i morötterna. Späd med mer vatten om det behövs. Låt koka i en halvtimme till. Innan servering plockar du bort persiljekvistarna och vänder ner den hackade persiljan. Servera grytan ljummen med nybakt bröd.
3 Comments:
Min grekiska väninna Vaja (mor till kaffenjutaren)har alltid dill i sina gigantes. Otroligt gott!
Hej
Det tror jag säkert och det är verkligen gott. Jag har länge misstänkt att finns regionala skillnader i dillanvändandet. Vissa har det i sin tzaziki, på Patmos förekommer det aldrig. Jag tror dill används mer i norra och västra Grekland...
Gillade verkligen det här receptet och bönor är en av favoriterna i matlagningen. Mer sån't
Skicka en kommentar
<< Home