Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

måndag, maj 29, 2006

Gigantes


En av de mer klassiska grekiska anrättningarna är gigantes, stora vita bönor i mustig tomatsås med mängder av hackad persilja. På restaurang serveras de främst som en sidorätt eller meze men funkar minst lika bra som huvudrätt. Gigantes kan man antingen koka i gryta på spisen eller ugnsbaka. Det senare tar längre tid men ger också en fylligare smak.

Gigantes
400 g torkade stora vita bönor (elefantbönor)
2 stora gula lökar
4 rejäla klyftor vitlök
3 morötter
olivolja
2 burkar hela tomater
4-6 dl vatten
2 stora lagerblad
1,5 dl hackad bladpersilja (spara stjälkarna)
salt, peppar, socker

Skölj bönorna i kallt vatten och blötlägg dem i dubbel mängd vatten ca 10 timmar. Skala och skiva löken, fräs den i olja utan att den tar färg. Skiva vitlöken och slanta morötterna. Låt vitlöken steka med löken i ett par minuter. Morötterna sparar du till senare. Ha i bönorna, tomaterna, lagerbladen, persiljestjälkarna och den mindre mängden med vatten i grytan. Salta, peppra och sockra. Koka upp ordentligt och låt sedan puttra i ca 1 timme. Ha i morötterna. Späd med mer vatten om det behövs. Låt koka i en halvtimme till. Innan servering plockar du bort persiljekvistarna och vänder ner den hackade persiljan. Servera grytan ljummen med nybakt bröd.

3 Comments:

Blogger Lisa said...

Min grekiska väninna Vaja (mor till kaffenjutaren)har alltid dill i sina gigantes. Otroligt gott!

12:37 em  
Blogger nicoletta said...

Hej

Det tror jag säkert och det är verkligen gott. Jag har länge misstänkt att finns regionala skillnader i dillanvändandet. Vissa har det i sin tzaziki, på Patmos förekommer det aldrig. Jag tror dill används mer i norra och västra Grekland...

2:17 em  
Blogger Kinna said...

Gillade verkligen det här receptet och bönor är en av favoriterna i matlagningen. Mer sån't

9:23 fm  

Skicka en kommentar

<< Home