Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

söndag, augusti 27, 2006

Cyberkocken: Lasagne al piatto


Öppen lasagne med bolognese, bechamelsås, svampkräm, mozarellachips och mandelpesto.

Svamp. Mozarella. Mandel. Kycklinglever.

Vi tyckte det lät som en lasagne. Vissa grundgrejer ha fått vara kvar. Som bechamel och bolognese, de spelar sina vanliga roller så bra. Mozarellan har vi gjort ett litet kex av för att behålla den där goda smaken av griljerad ost. Lever och svampkräm är gott ihop. För att få in lite färsk vitlök gjorde vi en pesto till.

Allt balanseras på höjden, så blir den allra finast.

4 portioner (som förrätt)

Bolognese
• 220 gram kalvfärs
• 1 gul lök, finhackad
• 3 msk smör/olivolja
Stek i 3 minuter i stekgryta. Häll i:
• 100 gram finhackad – slarva inte! – kycklinglever
• röd chili (efter behag och behov)
• 1 dl vitt vin
• 2 dl buljong (kyckling)
• 1 stor morot, fina kuber
• 75 gram bacon, hackad
• 2 msk tomatpuré
• några skrap muskotnöt
• salt + peppar
Låt koka i minst 40 minuter.

Mandelpesto
Skålla och skala 15 mandlar. Rosta i ugn. Stavmixer med 10 stora basilikablad, salt, en halv vitlök, 1 msk olivolja (ungefär)

Mozarellachips
Fyra tunna skivor mozarella
Lägg på silpat, pensla med olja. Grilla i ca 10 minuter i 250 grader. De ska se ut som mandelflarn.

Svampkräm
150 gr ostronskivling
Stek i några droppar olja och salt och lite nypa torkad timjan.
Kör med stavmixer till en jämn smet. En gnutta vispgrädde och en tsk olivolja. Det blir väldigt mycket svampkräm såhär – spara och ha på crostini imorgon!

Bechamelsås
25 gr smör
1,5 msk (rågade) mjöl
Några riv muskotnöt
Salt + vitpeppar
Ca 1 dl mjölk – såsen ska vara tjock och stabbig, men inte snorig

Pastan
Ta ut rundlar ur färska lasagneplattor (eller gör själv...), koka i typ 2 minuter. Låt de rinna av på handduk någon sekund.

Ok! Nu händer det! OMG! På tallrik! Du måste ha en uppstickare!

1. Lägg ut pestoklick.
2. Grunda med en fläck bechamel på mitten.
3. Uppstickare!
4. Bolognese + pasta + bolognese + pasta
5. Bechamel + pasta
6. Svampkräm i klutt + mozarellakex
7. Kanske ett sött basilikablad on top of it?

• Man bör nog inte servera till fler än fyra personer, monteringen tar lite tid.
• Vi drack Errazuriz Cabernet Sauvignon Rosé (2003) till. Det smakade hyggligt. Man kan nog tänka sig ett lite robustare vin.

En variant är förstås att varva bolognese, pastaplattor och bechamel som vanligt, bechamel överst med mozarellaskivor på. Kör klar i ugn. Servera med svampkräm och mandelpesto.

9 Comments:

Blogger Anne said...

A-HA! Se där, ett recept med kycklinglever som faktiskt låter riktigt gott. :) Bra jobbat! Och fin bild!

7:25 fm  
Blogger nicoletta said...

Tack Anne för din feedback. Det var kul att laga mat med lever i, det händer ju inte så ofta. Men testa bolognesen, det är riktigt rustik.

10:14 fm  
Anonymous Anonym said...

Håller med - fin bild! Och maten låter god. Visst bjuder du på detta när du fyller 30?

10:22 fm  
Blogger nicoletta said...

Hmm, bjuda på detta? Ja, om vi bara är två som firar...

Såg att vi glömde tomatpurén i receptet. Tror att det ska vara 2 msk.

2:42 em  
Blogger Lisa said...

Strålande! Jag ska rösta på er!

8:40 em  
Blogger Anne said...

Ja, bolognesen låter faktiskt riktigt lovande, och är man lat - eller bara stressad - så blir det säkert en fin middag med bara den och lite god pasta. Och ett eller två glas rött. :)

8:48 em  
Blogger Olle Lidbom said...

Ja, uppläggningen kräver lite pill och det blir kanske onödigt många steg för en vanlig kväll. Men det blir så fint på tallriken...

Ikväll gör jag en variant med mer tomatpuré och rödvin istället.

9:02 em  
Blogger Kinna Jonsson said...

Vilket tjusigt bidrag!!

10:01 em  
Anonymous Anonym said...

Låter riktigt gott ju...Ser fram emot 30-års festen ;)

2:20 em  

Skicka en kommentar

<< Home