Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

torsdag, april 12, 2007

Pintxos

Jag har haft långledigt över påsk och besök av en kär vän från Bilbao eller snarare Algorta som ligger 15 km norr om Bilbao. Vi var en vända till Helsingfors som var mycket trevligare än jag mindes det. Träffade vinlusen på båten och jag kan intyga att han hade en massa bagage med sig.

Min vän från Bilbao är inte så matintresserad (helt obegripligt!) trots att hennes familj äger en av Algortas mest kända pintxosbarer (pintxos=tapas på baskiska). Hon har i stort sett vuxit upp i ett kök som hennes mormor basat över. Mormor lagar tydligen områdets bästa tortilla (såklart). Lördag och söndag är de två stora pintxos-ätar-dagarna och det är full rulle på baren mellan 13-15.

Receptet nedan har jag bara fått återberättat för mig. Jag har inte hunnit laga det själv trots att jag fick två paket med jamon curado i present.

Pintxo: Champinjoner med jamon curado

ett par hekto champinjoner
olja
skivad vitlök (efter smak)
hel torkad chili (pimiento cayenne kallas det tydligen)
ett par skivor jamon curado (jag tror att valfri spansk skinka funkar utmärkt)
bröd

Skiva champinjonerna ganska tunt och stek i lite olivolja tillsammans med den torkade chilin tills all vätska dunstat bort. Tillsätt den tunt skivade vitlöken och stek i en minut till. Ta bort chilin. Skär brödet i skivor och lägg en hög med champinjoner på. Gör du små pintxos kan du ha i skinkan i små bitar i svampblandningen, men låt den bara bli varm. Gör du större pintxos, skär du skinkan i strimlor och lägger över svampen.