Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

måndag, december 18, 2006

Faksimil från 80-talet

Det här är en av mina största julböjelser! Skrädda kakor. Den går säkert att göra godare och finare och bättre. Men jag har sedan länge lämnat småsaker som smak bakom mig när det gäller detta recept.

Det serverades till oss gosskorister i pausen av Upsala Domkyrkas Gosskör:s två luciakonserter den 13/12 varje år. Pålägget var köttbullar (hemrullade!) som delades i två och serverades med smör. Ingen rödbetssallad – vi var ju vitklädda!

Originalreceptet är gulnat och på skört papper (jag har det inplastat). Innan detta sista recept 1) går sönder; 2) jag förlägger det någonstans: här förevigat i cyberrymden, i originaltappning.

"Skrädda kakor 5 st
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
2 msk sirap
1/2 msk salt
2 tsk stött fänkål
1 tsk stött anis
9 dl rågsikt
ca 3 dl vetemjöl

Smula jästen i degbbunken. Smält matfettet, häll i mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i vätskan, tillsätt sirap, salt, kryddor och rågsikt. Arbeta degen. Jäs 20 min. Knåda i vetemjölet. Dela i 5 delar. Kavla till runda kakor. Ta ut ett litet hål i mitten. Nagga med en gaffel. Låt jäsa. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 10 min."

2 Comments:

Blogger nicoletta said...

Olle, om dessa kakor ska inmundigas på julafton när bör man baka dom?
1. Samma dag
X. En dag innan
2. Två dagar innan

1:51 em  
Blogger Lidbom said...

Samma dag.

De torkar och bli äckliga på 12 timmar...

4:52 em  

Skicka en kommentar

<< Home