Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

lördag, februari 03, 2007

Bolognese-tävlingen

När vi vann Cyberkocken i höstas var det lite tack vare den här fina bolognesen vi hade vår öppna lasagne. Här lite bearbetad

Bolognese
• 1 gul lök, finhackad
• 3 msk smör/olivolja
Stek i 3 minuter i stekgryta.

• 200 gram "blandfärs"

Häll i:
• 100 gram mycket mycket finhackad – slarva inte! – kycklinglever (kör helst inte i matberedare, det blir smet än konsistens då)
• 75 gram bacon, fint hackad – kan tänka mig sidfläsk också men ta bort allt som kan var lite broskigt, fnoskigt eller segt isf
• 1 dl vitt vin
• 2 dl buljong (kyckling)
• 1 stor morot, mkt fina kuber
• 2 msk tomatpuré
• några skrap muskotnöt
• salt + peppar
Låt koka i minst 40 minuter.

Innan servering: mortla en liten vitlöksklyfta med 1 tsk grovt salt och fyll på med 1 msk olivolja till en aioliaktig smet. Den rörs ner i bolognesen precis före servering.