Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

söndag, maj 08, 2005

Rabarber med kardemummakrunch och grönpepparzabaione

En dessert som definitivt kommer göra alla mätta och belåtna är den som Olle och jag lagade för några dagar sedan.

Rabarberkompott
600 g rabarber
ca 1 dl vatten
1 ½ dl socker
1 msk citronsaft
1 vaniljstång, delad och urskrapad
1 stjärnanis
4 hela kardemummakapslar
Koka upp vatten, socker, citron och kryddor och låt sjuda i 10 minuter. Skär rabarbern i 4 cm stora bitar och lägg i, sjud försiktigt i 5-7 minuter.

Kardemummakrunch
1 dl havregryn
socker (efter smak)
40 g smör
1 tsk kardemummakärnor (mortlade)
Smält smöret och rör i de övriga ingredienserna. Bred ut på bakplåtspapper, låt svalna. Bryt sönder.

Grönpepparzabaione
2 äggulor
4 msk socker
1 dl vitt vin
1 tsk pressad citron
1 tsk krossad grönpeppar i lag
Blanda allt utom pepparn i en rostfri skål, sätt ner bunken i en kastrull med sjudande vatten. Vispa oavbrutet tills såsen tjocknar. Temperaturen får inte överstiga 65 grader. Rör ner grönpepparen.

Bottna med rabarberkompotten, sen zabaione och strössla över krunchet. Servera genast!
(4 pers)

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag är väldigt sugen på namnen som maträtterna har. Har ni något bra namn på en förrätt och en huvudrätt som jag kan servera till helgen när jag har bjudning.

Skämt åsido. När kommer du hit och lagar barbados?

11:56 em  

Skicka en kommentar

<< Home