Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

söndag, januari 22, 2006

Barnmat

Idag hade jag besök av P och J samt deras två barn A och H. H går på strikt modersmjölksdiet så utmaningen låg i att laga något som A, två och ett halvt, och vi andra kunde äta. Med facit på hand måste jag nog ändå säga att det gick ganska bra.

Tomat- och mozzarellaspetten funkade fint om man bortser från att A bara åt tomaterna, något som ledde till en drös med tomatavklädda spett. Chorizon och de goda gröna grekiska oliverna ratades utan att ens bevärdigas en blick.

Morot- och aprikossoppan med dillolja var ingen hit men det berodde nog mest på A:s hetsätande av focaccia med smörklump.

Efterrättssmulpajen med tillhörande vaniljsås var definitivt eftermiddagens succé och A tog om tre gånger.

Enkel smulpaj
4-5 äpplen (jag använde Cox Orange, mest för att det var de enda svenska äpplena i butiken)
1-2 msk smör
1 dl farinsocker
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk muskot

Smulor:
½ dl farinsocker
1 dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
100 g smör

Dela och kärna ur äpplena. Skär i stora klyftor. Blanda sockret med kryddorna. Stek äpplena i smöret och kryddsockret några minuter. Gör smulorna under tiden. Blanda socker, mjöl och havregryn. Häll över det smälta smöret och blanda tills det bildas smulor. Lägg äpplena i en form och bred/strö över smulorna. Grädda i 225 grader i 20 minuter. Servera ljummen med valfri vaniljsås. Eller glass.