Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

måndag, augusti 22, 2005

Korv i Katalonien

Fuet, loganissa, chorizo, sobrassada, butifarrra - listan kan göras oändligt lång. Under mina två veckor i Katalonien har jag ätit korv (och annat i köttväg) så det stått härliga till.

Jag har inte riktigt kommit underfund med vad jag tycker om katalansk mat. Gott - absolut. Överraskande - nja. Ett bestående intryck hos är att man får det man ber om. Kött och pommes är kött och pommes. Kanske lite allioli (utan ägg), ingen persiljekvist så långt ögat kan nå.

Vad som däremot är slående är det fantastiska utbudet av kött, fisk, skaldjur och ost i vilken supermercado som helst. Katalanerna är liksom många sydeuropéer mycket kräsna när det kommer till mat - färdigskivad skinka duger bara inte.

Tyvärr fick jag inte möjlighet att prova den berömda ankan med päron - Can Mia (detta fantastiska ställe, Olle kallar det mini-Skansen) var fullsatt. Alla i resesällskapet grämer sig fortfarande. En anledning god som någon att besöka denna del av Spanien igen.

Recept kommer snart.

1 Comments:

Anonymous Christopher Anderton said...

Problemet när man kommer till t.e.x Andalusien eller Katalonien, är att man har läst till sig att folk är helt galna i mat och fina viner. Man tror därför att alla är fantastiska kockar. Vilket inte stämmer så bra. Däremot är folk galna i riktigt tråkig mat. Typ egna hamburgare med vin på petflaska. Och en donout till efterrätt. Man får leta lite för hitta dom kulinariska höjdpunkterna. Men det finns ändock otroligt mycket god mat runt om på iberska halvön.

4:44 em  

Skicka en kommentar

<< Home