Lamm och vin=sant
Fredagkväll. Inte så mycket ork efter en hektisk vecka. Lammbog i kylen och en flaska Coteaux du Tricastin i skafferiet. Svaret blir lammgryta med rotsaker och stora vita bönor. Och Rilo Kiley på högsta volym i stereon.
Lamm med vita bönor
400 g lammbog i skivor
2 tsk olja (att steka i)
10 röda smålökar
3 klyftor vitlök
3 små morötter
100 g rotselleri
1 stor palsternacka
1 burk stora vita bönor (ca 2 dl)
1 msk torkade örtkryddor (tex timjan och oregano)
1 lagerblad
en rejäl skvätt vin
3 dl vatten
salt och svartpeppar
Hetta upp olja i en stekgryta. Bryn lammbogen ordentligt. Lägg i den skalade löken och den grovhackade vitlöken, stek ett par minuter. Skala och tärna rotsakerna under tiden. Lägg i dem i grytan och häll på en skvätt vin. Koka kraftigt i ca 4 minuter. Häll på vatten, lägg i lagerblad och torkade kryddor. Salta och peppra. Låt småputtra ca 40 minuter. Häll av bönorna och skölj av ordentligt under kallt vatten. Häll dem i grytan och koka i ca 15 minuter till. Späd med mer vatten om du tycker att det kokat för torrt. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Äts med fördel tillsammans med ett gott surdegsbröd. (2 rejäla portioner)
Lamm med vita bönor
400 g lammbog i skivor
2 tsk olja (att steka i)
10 röda smålökar
3 klyftor vitlök
3 små morötter
100 g rotselleri
1 stor palsternacka
1 burk stora vita bönor (ca 2 dl)
1 msk torkade örtkryddor (tex timjan och oregano)
1 lagerblad
en rejäl skvätt vin
3 dl vatten
salt och svartpeppar
Hetta upp olja i en stekgryta. Bryn lammbogen ordentligt. Lägg i den skalade löken och den grovhackade vitlöken, stek ett par minuter. Skala och tärna rotsakerna under tiden. Lägg i dem i grytan och häll på en skvätt vin. Koka kraftigt i ca 4 minuter. Häll på vatten, lägg i lagerblad och torkade kryddor. Salta och peppra. Låt småputtra ca 40 minuter. Häll av bönorna och skölj av ordentligt under kallt vatten. Häll dem i grytan och koka i ca 15 minuter till. Späd med mer vatten om du tycker att det kokat för torrt. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Äts med fördel tillsammans med ett gott surdegsbröd. (2 rejäla portioner)
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home