Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

lördag, april 09, 2011

Uppländsk potatistartar

Det var i början av 1980-talet, en av de tidiga, svala försommardagarna. På potatisåkern mittemot vårt hus på Upplandsslätten började grannarna Erikssons och bönder Valhammars samlas för att ta upp den första färskpotatisen. På med blåjeans, begagnade Kavatskor och mammas hemsydda manchesterjacka med köpta muddar från Tygex.
I början av vår familjerad, där solen tagit bäst under april och maj, stod pappa med en grep. Ner i myllan! Hela busken vältes åt sidan och i den svarta, sandiga jorden tittade vitgula ädelstenar fram. Magiska ägg!
Jag satte mig på huk, rotade fram en av dem, gnuggade mot byxan så att jord och skal skavdes bort. Jag bet en tugga av den första potatisen och munnen fylldes av den svala men jungfruliga barskhet som bara rå potatis har.

Med detta minne i smaklökarna har jag tillsammans med Nicoletta gjort en enkel förrätt som tar tillvara potatisens urform: den råa smaken. Tillsammans med råstekt potatis, smör, dill och sältan från laxrommen nynnar det svenska dillchipset i bakgrunden. Men framförallt sjunger det där första potatisminnet solo - man riktigt känner Kavatskorna på fötterna...

Uppländsk potatistartar
Ingredienser
(4 förrätter)
ca 300 g potatis (7 små eller 4 stora). Potatisen ska vara fast och smakrik, helst inte färskpotatis.
8 tsk laxrom
finhackad dill
smör
rapsolja

1. Smält 2 msk smör i en kastrull och ställ åt sidan.
2. Skala potatisen och skär den i en halv cm stora kuber. Det ska bli cirka 4 dl potatiskuber.
3. Skölj stärkelsen av potatiskuberna i kallt vatten och klappa dem torra i en handduk.
4. Värm en stekpanna och lägg i 1 msk smör och 1 msk rapsolja.
5. Stek 3 dl av potatiskuberna i 3-4 minuter på medelhög värme (6 av 10 eller 3 av 5), vänd dem ordentligt så de blir helt stekta.
6. Blanda de råstekta potatiskuberna med de råa potatiskuberna och det smälta smöret. Blanda ned rikligt med dill.
7. Placera en tesked laxrom i botten på ett litet serveringsglas. Lägg potatisen på och toppa med en klick laxrom.

Receptmakare: Olle Lidbom och Nicoletta Zoannos