Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

måndag, april 24, 2006

Mathelg

Ur matsynpunkt har helgen varit underbar. I fredags var det spanienmiddag hos N och C med allt från inbakad sparris till mustig korvgryta. H och jag samkörde vårt BYO och det blev bläckfisksallad, musslor och cava. I lördags bar det iväg ut i Roslagen med gamla studentradiokamrater där det blev grillpremiär med allt vad det innebär av rökskador och ljummen mat.

Hur som helst så känns det helt plötsligt roligare att laga mat, de färska råvarorna (läs tomater och sparris) börjar få tillbaka sina färger och smaker och om två månader bär det av till Grekland och bläckfiskfiske med pappa.

Bläckfisksallad
bläckfisk (åttarmad), runt 1 kilo
4-5 msk vitvinsvinäger
finolja
100 gram späda gröna blad (spenat, mangold, mizuna...)
4 shalottenlökar
kapris (valfritt)
citronsaft
salt
peppar

Koka bläckfisken i vinägersyrat vatten tills den lätt släpper från en gaffel (koktiden beror alldeles på hur välbearbetad bläckfisken är). Om den är färsk rekommenderar jag frysning i ett dygn eller så eftersom det gör godingen lite mörare. När bläckfisken har kokat klart brukar jag (beroende på vilka som ska äta salladen) ta bort sugpropparna från armarna. Skär sedan i bitar, lägg i en skål och täck med olivolja. Ställ in i kylen. När det är dags att göra salladen hacka löken fint, strimla salladsbladen och blanda med bläckfisken (se till att det inte blir alldeles för mycket olja). Är man ute efter trevlig sälta och gillar kapris så tillsätter man det nu. Pressa över citron och avsluta med salt och peppar. Ät med ett gott bröd!