Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

fredag, april 21, 2006

Thali på röda linser och kokosmjölk

Ett av min bästa matminnen i Indien var från en restaurang i Udaipur som serverade all-you-can-eat-vegetarian-thalis. Thalis serveras nästan uteslutande till lunch och är ett antal mindre rätter som serveras i små skålar på en större bricka. I mitten av brickan blandar man maten med ris eller så skopar man upp den med papadams eller roti. På restaurangen i Udaipur fanns det fyra thalis, curd (yoghurt), pickles, roti, naan, papadams och ris att välja på. Till efterätt vankades det en sorts rund liten ost som legat i sockerlag. Vegetariska thalis är oftast gjorda på olika bönor eller linser men kan även innehålla potatis. Så till lunch idag bestämde jag mig för att laga en sydindisk thali med röda linser och kokosmjölk. Variationerna är oändliga, denna thali är mild och tål absolut mer hetta.

Lunch-thali
2,5 dl röda linser
1,5 burk kokosmjölk
gurkmeja (färsk eller torkad)
1 lök
2 klyftor vitlök
1 stång citrongräs
1-2 röda chilis
5 curryblad (går att byta ut mot ett litet lagerblad)
1 kanelstång
olja att steka i
salt

Skölj linserna ordentligt. Koka dem mjuka i 1 burk kokosmjölk med gurkmeja efter smak. Hacka lök, vitlök, citrongräs, chili. Hetta upp olja i en panna och stek på löken, vitlöken, citrongräset, chilin, currybladen och kanelstången i några minuter. Ha ner linserna, spä med mer kokosmjölk, salta. Konsistensen ska tillslut vara lite som en gröt. Servera med ris som ensamrätt eller som en del av en fullständig thali-lunch. (Räcker till ca 3 personer som ensamrätt och till dubbelt så många om det finns fler rätter.)