Trerätters på en timme
Jag var inbjuden att fira sista april hos J och P i Uppsala. Vi bestämde oss för att dela upp matlagningen så J och P stod för den traditionella sillunchen, jag och H skulle laga middag. Det blev en trevlig och enkel trerätters som gick fort att laga.
Menyn såg ut såhär:
1. Halstrad fänkål med örtcrème
2. Lammstek med enkel risotto
3. Chokladformar med jordgubbar
För att minimera häng i köket, förbredde vi allt så långt vi kunde, vi gjorde tex risotton halvfärdig, kylde den och körde den klar precis innan servering. Här är det viktigt att blanka upp den med en klick smör eftersom färgen lätt blir tråkig annars.
Örtcrèmen överraskade mig i all sin enkelhet och jag (åter)upptäckte körveln som smaksättare. Vi valde att servera den till lätthalstrad fänkål men det funkar precis lika bra till sparris eller andra primörer och en bit lättrostat bröd.
Örtcrème
1 dl färskost (kesella, ricotta eller hemkörd)
8 blad basilika
2 tsk körvel
0,5 dl bladpersilja
salt
svartpeppar
några droppar olivolja
Finhacka örterna. Slarva inte. Blanda ihop med färskosten. Salta och peppra. Smaka av med lite olivolja (ricottan kan behöva lite mer olja än tex kesellan). Låt stå i kylen ett tag innan servering. (4 pers)
Menyn såg ut såhär:
1. Halstrad fänkål med örtcrème
2. Lammstek med enkel risotto
3. Chokladformar med jordgubbar
För att minimera häng i köket, förbredde vi allt så långt vi kunde, vi gjorde tex risotton halvfärdig, kylde den och körde den klar precis innan servering. Här är det viktigt att blanka upp den med en klick smör eftersom färgen lätt blir tråkig annars.
Örtcrèmen överraskade mig i all sin enkelhet och jag (åter)upptäckte körveln som smaksättare. Vi valde att servera den till lätthalstrad fänkål men det funkar precis lika bra till sparris eller andra primörer och en bit lättrostat bröd.
Örtcrème
1 dl färskost (kesella, ricotta eller hemkörd)
8 blad basilika
2 tsk körvel
0,5 dl bladpersilja
salt
svartpeppar
några droppar olivolja
Finhacka örterna. Slarva inte. Blanda ihop med färskosten. Salta och peppra. Smaka av med lite olivolja (ricottan kan behöva lite mer olja än tex kesellan). Låt stå i kylen ett tag innan servering. (4 pers)
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home