Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

torsdag, januari 31, 2008

Årets kock 2008-haveriet

Eftersom jag är en BUI (bloggare utan inflytande) så var jag inte bjuden på galan igår. Å andra sidan verkar det varit lättare igår än på Nobelmiddagen att slinka in.

Alltså blev det en tallrik gröt och några råa morotsstavar för undertecknad framför TV4.

Vilken soppa. Förvirrande på alla sätt.

Alla kockar presenterades inte - varför? Eller gjorde de?

Konstiga hopp mellan direktsändning och förinspelade inslag, där jag aldrig förstod vad som var vad.

Ingen sammanhållen grafisk profil där vissa bilder var poetiska, andra punkiga. Texten var satt i olika typsnitt. Musiken var konstig.

Sändningen var extremt förvirrande och vansinnigt snurrigt. Maten såg man skymta förbi. Vem blev glad av sändningen? "Inte jag" sa jag och gick ut i köket efter en ny, kall, rå, svensk morot.

Kranch!

(Taffel var där. De var desto mer klargörande.)

Etiketter: ,

torsdag, januari 24, 2008

Pannbiff

I mitt kök var årets kokbok 2006 och 2007 utan tvekan Leif Mannerströms Husmanskonst. Som jag har lagat ur den, hörni!

Speciellt pannbiff har jag lagat som ett svenskt stadshotell i en Per Rådström-roman. Leifs recept har både stekt lök och råriven lök i smeten. Genialt. Samt då de glasstekta lökringarna till serveringen. Alla tre smaker av lök!

Men jag har upptäckt en sak med Leifs recept: pannbiffsmet ska inte ha vatten i sig och inte mosad, kokt potatis. Det gör pannbiffen mer benägen att falla i bitar.

Meddelas endast på detta sätt.

Etiketter: , , , ,

onsdag, januari 23, 2008

Strömmingslåda, recept

Det här klassikern hamnar ofta på vårt bord av två skäl: 1) jag är en ekologisk snåljåp och strömming är billigast och mest reko; 2) den går snabbt och görs i ett stycke – inte sällan förbereder jag allt, joggar en runda och ställer vid hemkomst in den i ugnen medan jag duschar.

Olles strömmingslåda (2 portioner)
10-14 strömmingfiléer
minst 4 kokta potatisar
4 ansjovisar, gärna spad
1,5 dl gräddmjölk (hälftenhälften)
0,5 dl ströbröd
dill – jag har Findus i frysen
salt och peppar
en ganska trång form, 10x10 cm, typ

Potatisen kokas alltså.

Sätt ugnen på 200 grader. Potatisen skivas. Formen smöras och potatisen läggs i botten i ett stökigt lager. Ställ fileerna med ryggen upp. Mosa ansjovisen med spadet och grädden. Blanda i dill, salt och peppar. Häll detta över fisken och strö ströbrödet. Grädda i 20 minuter, kanske mer. Servera med hårt bröd och öl.

Etiketter: , , , , ,

Folvasäsongen är här

Jag är ingen potatisexpert. Uppvuxen med det som odlades på våra sandiga upplandsåkrar, mest var det väl King Edward. Folk på landet bryr sig faktiskt sällan om vad det smakar, inte där jag varit, åtminstone. Där är mat funktion. Potatisen ska stå emot frost och röta, klara att ligga hela vintern och så ska man bli mätt.

Var var vi?

Jo. Just! Jag är ingen expert etcetera, men när jag äter en bra potatis så vet jag om det. Mandelpotatis tycker jag är tom hajp och färskpotatis är kul runt midsommar. Från juli och framåt längtar jag efter riktig stärkelsrik vinterpotatis så jag kan steka, göra mos och ordentliga rårakor.

Den sort jag tycker allra mest om är Folva. Den ska kokas i välsaltat vatten och är gul, potatissöt och har den perfekta konsistensen. Äts gärna hel till pannbiff eller som igår: basen i en strömmingslåda.

Allt om potatis skriver: "Folva är en medeltidig fastkokande sort från Danmark. Den har gult kött och rundoval form. /.../ Efter februari månad finns en ökad risk för mörkfärgning av koken."

Gå med andra ord ut och köp ett kilo idag. Finns bland annat hos Ica på Vanadisvägen.

Etiketter: , , ,