Folkets mat

Mat vi äter, mat vi lagar, mat vi tycker andra ska testa.

tisdag, februari 14, 2006

Ute och inne - februari

Februari är en erkänt usel matmånad. Svenska råvaror finns det nästan inga färska. Här är halva Folkets mats Tom Hjelte-pastisch:

Inne – smakar gott
1. Lamm – även om det är länge sedan slaktmånaden.
2. Palsternacka. Det verkar finnas en bonde på Gotland som klarar av att driva fram söta, mjälla palsternackor just nu.
3. Apelsiner. Färskpressad apelsinjos är aldrig så god och billig som i februari. I Sverige alltså. Synd att jag förätit mig på apelsinmarmelad. (Ja, det där sista låter skitäckligt, jag vet).

Ute – smakar inget
1. Tomater. Bleka kart för korkade receptslavar.
2. Äpplen. De svenska Ingrid Marie är halvvägs till cider (var kan jag köpa Vinteräpplen?) och resten känns lika miljö-elaka som mjäkiga.
3. Sparris. En trådig, smaklös fingerlång grönsak som fraktas över halva jorden och som egentligen bara älskas av två skäl: 1) den är fallisk; 2) den uppfattas som "exklusiv".

lördag, februari 11, 2006

Mea Culpa

Det här blev mer av hemlisar, men anyway:
1. Jag älskar McDonalds-mat och försöker äta det minst två gånger i veckan. Beställer alltid QP Cheese, sallad och mjölk.
2. Serverade avocado-halva med creme fraiche-klick så sent som 2000.
3. Jag struntar i bästföre-datum utan luktar istället.
4. 1996-2005 åt jag inget kött. Sedan 24 maj 2005 äter jag i princip kött vid varje mål.
5. Jag är sjukt petig med kaffe, speciellt espresso. Precis som Angelo Badalmentis roll i David Lynchs film Mullholland drive.

Take it, Raskatt!

fredag, februari 10, 2006

Utmanad

Jag har blivit utmanad av Kinna att lista fem ovanor eller egenheter jag har i köket.

1. Jag brukar hävda att all mat smakar bättre i Grekland. Och då menar jag all.
2. Gillar egentligen inte att laga mat med andra - men jag försöker och utvecklas.
3. Skal och skräp som bildas under matlagning slänger jag aldrig ner i vasken utan i en begagnad plastpåse som åker direkt ner i soppåsen. En (o)vana direkt nedärvd från pappa.
4. Jag diskar efter en bestämd ordning som grundlades under hemkunskapslektionerna i högstadiet - först glas, sen bestick och tallrikar, sist kastruller och pannor. Oerhört viktigt!
5. Jag lyssnar alltid på musik när jag lagar mat.

Det var min bekännelse. Jag passar den vidare till Olle - om du känner dig manad.

fredag, februari 03, 2006

Lamm och vin=sant

Fredagkväll. Inte så mycket ork efter en hektisk vecka. Lammbog i kylen och en flaska Coteaux du Tricastin i skafferiet. Svaret blir lammgryta med rotsaker och stora vita bönor. Och Rilo Kiley på högsta volym i stereon.

Lamm med vita bönor
400 g lammbog i skivor
2 tsk olja (att steka i)
10 röda smålökar
3 klyftor vitlök
3 små morötter
100 g rotselleri
1 stor palsternacka
1 burk stora vita bönor (ca 2 dl)
1 msk torkade örtkryddor (tex timjan och oregano)
1 lagerblad
en rejäl skvätt vin
3 dl vatten
salt och svartpeppar

Hetta upp olja i en stekgryta. Bryn lammbogen ordentligt. Lägg i den skalade löken och den grovhackade vitlöken, stek ett par minuter. Skala och tärna rotsakerna under tiden. Lägg i dem i grytan och häll på en skvätt vin. Koka kraftigt i ca 4 minuter. Häll på vatten, lägg i lagerblad och torkade kryddor. Salta och peppra. Låt småputtra ca 40 minuter. Häll av bönorna och skölj av ordentligt under kallt vatten. Häll dem i grytan och koka i ca 15 minuter till. Späd med mer vatten om du tycker att det kokat för torrt. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Äts med fördel tillsammans med ett gott surdegsbröd. (2 rejäla portioner)